Sour Sabro (82/100)
16.05.2022 23:29 | adrik
Dry Hopped Sour Ale od Zichovca a ešte chmeľom Sabro? Nie je o čom!
Dry Hopped Sour Ale od Zichovca a ešte chmeľom Sabro? Nie je o čom!
Konečne leto. Takže na pipách čakám záplavu rôznych kyseláčov a ľahších pív. Príkladom je novinka od Falkonu - Gose s medom a lipovým kvetom.
Španielský pivovar Naparbier a ich DIP Hopped Triple IPA s obsahom alkoholu 9.2 %!
Čo vlastne ten Dip Hopping a čím sa líši od zaužívaného dry hoppingu?
Jednoducho povedané Dip hopping znamená pridanie chmeľu po ochladení mladiny pred začiatkom fermentácie. Do vysanitovanej fermentačnej nádoby sa pridá chmeľ, pridá sa voda alebo mladina zachladená na teplotu 77 °C a pripraví sa "chmeľový čaj". O hodinu neskôr (časy v rozličných pivovaroch sa rôznia; od pol hodiny po štyri) sa do tanku pridá zvyšok mladiny zachladenej na potrebnú zákvasnú teplotu. Pomerne ľahkým spôsobom sa tým získa požadovaná nádherne aromatická (vďaka myrcénu) a chmeľová chuť. Veľkou nevýhodou je, že kvasinky z takéhoto piva sa už nedajú ďalej použiť, keďže na dne tanku vznikne "chmeľové bahno".
V rámci série Coffee To Go uvaril poľský browar Maltgarden v spolupráci s kaviarňou HAYB dezertný Stout s etiópskou kávou Acacia Washed.
Achtung! Achtung! Double NEIPA z Varšavy s obsahom alkoholu 8 %!
4.6.2022 sa uskutoční druhé stretnutie domácich sládkov domavareného piva v neoficiálnom prostredí
malého hostinca Slniečko na malebnom kopčeku rázovitých novobanských štálov
s krásou okolitej prírody a kvalitného domáceho syru, našeho piva a skvelých
ľudí milujúcich pivný mok.
Ako znie z popisu, bude sa jednať o doma uvarené pivo z jedného sladu a
jedného chmelu, kvasenie ľubovoľný štýl.
Oproti minulému roku budú dve kategórie!
Voľný štýl, slad, chmeľ a spôsob kvasenia znie jednoducho, ale výsledok
je vždy iný a neľahký ...
Tomáš z Čierneho Kameňa doniesol okrem DDH IPY určenej na reparát aj tento klasický ležiak, ktorý sa už nevarí v Kežmarku ...
Imperial Stout s laktózou z poľského browaru Magic Road.
Pastry Stout s marhuľovým pyré a laktózou z poľského browaru Magic Road.
Po minulotýždňovej degustácii DDH IPY z Čierneho Kameňa, ktorá nedopadla vemľmi pozitívne, tu máme pokus číslo dva s čerstvými fľašami priamo od sládka Tomáša.