"Extinction is forever" je názov špeciálnej edície slovinsko - rakúskeho pivovaru Bevog Brewery: "Vyhynutie akéhokoľvek druhu je nezvratná strata. S každým vyhynutým zvieracím druhom prichádzame o biologické bohatstvo a rovnováhu ekosystému na planéte Zem. Ďalším by mohli byť ľudia. Musíme konať hneď!"
20.12.2020 21:45 | adrik & bobo
Nie, Mostra IPA nie je nová podkategória pív India Pale Ale, ale slovné spojenie v pive od lietajúceho česko-slovenského pivovaru Potmehúd, v ktorom boli použité dva americké chmele, a to MOSaic a ciTRA. Od Potmehúda už čo - to nakoštované mám, tak isto aj od českého pivovaru Továrna, kde sa toto pivo varilo.
V rámci projektu Barrel Kick maďarskí šialení vedci experimentujú s ťažkotonážnymi pivami, ktoré ležia v sudoch po rôznych dobrotách. Konkrétne tento Barrel Aged Mexican Hot Chocolate Imperial Stout (Generator stylów piwnych funguje!) s čili papričkami a škoricou ležal v sude od tequily. Viktor, vďaka za túto srandu!
14.12.2020 20:22 | adrik & bobo
Jeden z prvých počinov rozbiehajúcich sa zvolenských kočovníkov uvarený v Remeselnom pivovare Galgan. Má ísť o nefalšovanú horkosť pivného štýlu IPA so špecifickou aromatikou austrálskeho chmeľu Galaxy. Dík za láhvinku Ixo.
Dnes tu mám podľa kočovníkov Šilker´s Brewery "spojenie toho najlepšieho z troch kontinentov - americká Brut IPA, navarená na Slovensku, obohatená o ovocie yuzu priamo z Japonska, v podobe čerstvej šťavy". Tak poďme teda na to.
Kombinácia yuzu, grapefruitu a zeleného čaju navyše v kyslo - slanom pive Gose? Uff! O to sa pokúsil holandský pivovar Lowlander Beer.
Ďalšie šialené pivo od šialeného severopoľského pivovaru Funky Deer s ešte šialenejšími etiketami. Ten jeleň tam na nich proste musí byť!
07.12.2020 09:50 | adrik & bobo
White Stout (Golden alebo Blonde Stout) vznikne v dôsledku vynechania tmavých pražených obilných sladov a ich nahradením kávou, kakaom alebo vanilkou. Tie sa zväčša pridávajú až po fermentácii, aby pivu dodali horkosť a pražený charakter. Pre plnší pocit v ústach sa tiež pridáva ovos.
O tento u nás úplne neprebádaný štýl (až výstrelok?) sa pokúsila trojica pivovarov. Pivo sa varilo u nás na východe a ako dopadlo?
Bavorský pivovar Brauhaus Riegele sa s pivom vie vyhrať. Okrem tradičných nemeckých pivných štýlov napríklad pre vrchne kvasené pivá používa trapistické kvasinky a svoje pivá necháva dozrievať v sudoch od kadečoho. Poďme ochutnať jedno takéto s dosť nevýraznou etiketou (vďaka Ixo za šaržu z marca 2017!).
Tekvicové pivá sú už každoročnou súčasťou jesennej sezóny aj na Slovensku. Dobré tekvicové pivo nerobí ani tak pivný základ (o tom inokedy) alebo množstvo tekvice, ktorá len tak medzi nami veľmi aromatická nie je, ale korenie. Zo všetkých tohtoročných tekvičákov, ktoré som už stihol ochutnať, zatiaľ vyhral plzenský Raven. Zatiaľ.