Pivná turistika

Dvojité mangové šialenstvo

08.07.2020 17:39 | adrik

Ak raz z nejakého dôvodu nebudeš mať chuť na prechmelené alebo ultra horké pivo, ale na nejakú úplnú šialenosť, odporúčam maďarských vedcov Mad Scientist, ktorí nemajú problém vopchať do piva úplne čokoľvek si zmyslíš. A to nevravím len o ovocí. Jeden príklad za všetky - slivkové gombovce (gule) v pive. Našťastie alebo tofužiaľ Double Mango Madness je len čisto ovocné.

#Berliner Weisse #Mad Scientist

Moje prvé Sahti

07.07.2020 22:11 | adrik

Moje prvé Sahti v živote. Historický štýl z Fínska. Mikka Sahti bolo uvarené Lukášom Okálom zo Šilkers Brewery a Imrom Nogellom z Beermalade. Zopár slov z varenia: "Keďže sme chceli napodobniť aj proces varenia, tak ako sa to kedysi robilo, tak sme na dno scedzovacej nádoby umiestnili vetvičky z neďalekého smreku, a do tejto hustej obilnej kaše sme pridali borievku a brezovú kôru. Áno, všetko toto sme tam pridali. Historické Sahti sa scedzovalo cez konáriky vetvičiek, odkiaľ sladina prevzala drevnaté tóny a chuť ´lesa´. Vtedy neexistovali nerezové ´falošné dná´, ale pomohli si tým čo našli v prírode."

#Sahti #Šilker´s Brewery #Beermalade

MOUT Bierfestival - Arnhem 2019 (z archívu)

05.07.2020 15:08 | adrik

Naraziť v Holandsku na neobyčajné pivo nie je žiaden problém. Aj tá najzašitejšia samoobsluha na vidieku ponúka plné regály špeciálov od veľkých, ale i malých hráčov. A to radšej ani nepíšem o rôznych pivotékach ... Rovnako je to aj v podnikoch, bez problémov aj v tých, ktoré sa na pivá vôbec nešpecializujú. Aj náročnejší pivár si v nich vie vybrať, ak nie čapované, tak minimálne z ponuky lahváčov. A že sa tam s vami nijak nemaznajú. IPY, dubble, tripple, quadruple, hlavne Belgičania, ... rajská záhrada silných pív. Aj napriek týmto "vymoženostiam", či skôr štandartu, sme sa vybrali na MOUT Bierfestival.

#Russian Imperial Stout #Sour IPA #Black IPA #IPA #American IPA #Belgian Blond Ale #American Pale Ale #Fruit Beer #VandeStreek Bier #Kompaan #Brouwerij Frontaal #Het Roze Varken #Brouwerij Troost #Hooglander Bier #Brouwerij CC #Bridge Brew House #Lux Brewery

Tatranský Ríbezláčik (69/100)

03.07.2020 16:53 | adrik

Pri návšteve Popradu a Tatier nikdy nevynecháme návštevu minipivovaru Tatras. V prevažnej väčšine sme boli s ich bohatou produkciou nadmieru spokojný, dokonca by sa dalo napísať, že čo sa týka piva, patria medzi to najlepšie minimálne na východe Slovenska.
Z poslednej návštevy sme si doniesli Ríbezláčik 12°. Ide o ochutený Witbier s ríbezľami.

#Witbier #Minipivovar Tatras

Pšenica s ibištekom (75/100)

29.06.2020 21:48 | adrik

Hefeweizeny môžem. V drvivej väčšine prípadov ak na nejaký natrafím, už ho chlemtám z pohára. Pri potulkách Popradom sme narazili na pšenicu, ktorú dobre poznáme z košickej prevázky, a do ktoréj bola pridaná zdraviu prospešná kráľovná tropických kvetov - ibištek.

#Weissbier #God Times Brewery

Predstavenie berlínskeho pivovaru Schoppe Bräu (z archívu)

28.06.2020 22:28 | adrik

Niekedy sa k človek dostane k remeselnému pivu aj na miestach, kde by to vôbec nečakal. Pozdravujem do Prager Frühling 1968 (link). Tu som totiž narazil pre mňa dovtedy neznámy brnenský ehm berlínsky pivovar Schoppe Bräu. Pivovar sa narodil v štvrti Kreuzberg a je na scéne od roku 2001. V malom varí nefiltrované, nepasterizované pivá so surovinami tej najvyššej kvality a nebojí sa odbočiť z vychodenej cestičky. Ku mne sa dostali tieto berlínske pivá:

#American Pale Ale #Brut IPA #NEIPA #Imperial Stout #Schoppe Bräu

Naozajstná americká IPA? (74/100)

24.06.2020 23:28 | adrik

Pri receptúre tejto IPY stál americký sládok Matthew Wirtz žijúci na Slovensku. Kým som sa dostal k tomuto pivu (popravde zo skúseností s Karpatom z Tesca som edíciu True American nemal chuť vyhľadávať (patria do nej ešte Black Friday IPA a Summer Boys Ale)), Matthew z pivovaru Karpat odišiel. Recept zostal pivovaru aj po jeho odchode a Apache IPA varí pivovar aj naďalej. Úspešne?

#American IPA #Pivovar Karpat

Fínsko - tichomorské ohromenie (79/100)

15.06.2020 22:14 | adrik

S plechovkami od fínskeho pivovaru Pyynikin Brewing Company som sa mal tú česť zoznámiť v rakúskom Lidli. Vtedy ma ani jedna z troch plechoviek (Red Ale, Session IPA ani (Session) Porter)) neuchvátila. Nebola to žiadna zverina. Skôr nuda. Na druhej strane neboli nijak technologicky chybné či nepiteľné, skôr šlo o slabšie odvary deklarovaných štýlov. V rámci akcie "ready for craft" (opäť sa mi nechce písať ďalšie úvodzovky) v slovenskom Lidli som s malou dušičkou vzal do košíka aj tento Pacific Pale Ale. Nakoniec však veľmi milo prekvapil. Že by zmenili stratégiu?

#American Pale Ale #Pyynikin Brewing Company

Morušové vínečko z trenčianskeho Lániusu (z archívu)

14.06.2020 21:50 | adrik

Základné počty máme za sebou, poďme teraz na vysokoškolskú matematiku. Tripel. Belgický trapistický pivovar Westmalle začal varit tento štýl pod názvom Superbier a v tom čase, v prvej polovici 20-teho storočia, predstavoval to najsilnejšie pivo široko ďaleko. V zložení obvykle býva až 20 % pridaného cukru s obsahom alkoholu v rozmedzí 8 až 12 %.

#Belgian Dark Strong Ale #Trenčiansky pivovar Lánius
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] 81 [82] [83] [84] [85] [86] [87]